Italiens bästa matlagningstips

allt börjar med tomatsåsen

Jag har under flera perioder spenderat mycket tid i matens och råvarornas land Italien. Mitt allra bästa och första tips är att bemästra tomatsåsen. 

Gör ett storkok på denna goda tomatsås enligt receptet nedan så sparar du också tid. Såsen kan sedan användas i flera maträtter, eller så kan man njuta av den som den är tillsammans med en god pasta. Såsen går med fördel att frysa, annars går den bra att spara en vecka i kylen.


Men för att såsen ska hålla länge måste man alltid vara noga med att använda rena
verktyg och att inte stoppa fingrar i burken.
Om du har fryst såsen kom ihåg att ta fram den några timmar innan du ska
använda den.

Lottas Italienska tomatsås:


Recept för 12 personer.
4 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 kg krossade tomater
3 dl rött vin
3 lagerblad
2 msk socker
2 msk grönsaksbuljong (pulver)
2 tsk torkad timjan
1 dl färsk basilika
1 tsk salt
2 krm svartpeppar


Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Häll olja i en kastrull storlek större. Fräs löken
genomskinlig i oljan. Tillsätt de krossade tomaterna och vinet. Lägg i lagerblad, socker, grönsaksbuljong och timjan. Låt puttra länge, minst en timme. Smaka av med salt och peppar. Finhacka basilikan och lägg i såsen när det är cirka 10 minuter kvar av koktiden. 

Lycka till!

2 reaktioner på ”Italiens bästa matlagningstips”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *